11 dagars nationella protester ledda av Ecuadors ursprungsfolksrörelser fick regeringen till att prioritera deras krav framför IMFs. Det är en viktig seger för rörelserna som protesterade mot regeringens politik kopplat till det 4.3 miljarder dollar IMF lån (ca 40 miljarder kronor) med fokus på privatisering, exploatering av naturresurser och andra nyliberala reformer.

I relation till fallet Kimsacocha som hotas av storskalig gruvexploatering av transnationella företag, vilket kränker rätten till vatten och till mat, innehöll förslaget även skattesänkningar för transnationella gruvföretag. 

Vår partner FIAN Ecuador uttalade sig i solidaritet med protesterna och mot regeringens politik som hotar rättigheter för arbetare i stad och på landsbygden, ökar extraktivism och stöd för agroföretagen och hotar rätten till vatten och till att försörja sig, till exempel genom alternativ som ej är gruvutvinning. 

Efter att förhandlingar hölls mellan representanter från regeringen och ursprungsfolksrörelsen, som medlades av FN och kyrkan, backade regeringen gällande dekret 883 om höjningar av bensinpriserna och ska utveckla ett nytt förslag. Under protesterna dog minst 7 personer och flera tusen arresterades eller skadades. FIAN och andra människorättsorganisationer har uttalat sig mot de grova kränkningar av mänskliga rättigheter och repressionen mot de som protesterade och kräver att fängslade ska släppas. 

Läs FIAN Ecuadors uttalande här på twitter

Läs om kvinnornas roll i ursprungsfolksrörelsen och under protesterna (på spanska)