Förföljd urfolksgrupp i behov av akut skydd

2016-02-16

Foto: FIAN International

Brasilianska och internationella organisationer uppmanar Brasiliens regering att genast upphöra med den systematiska förföljelsen av urfolksgruppen Guarani-Kaiowá i samhället Takwara i delstaten Mato Grosso do Sul.

Under 1970-talet förlorade urfolksgruppen tillgången till sin nedärvda mark till förmån för storskaliga socker- och sojaplantage. 2007 skrev den brasilianska regeringen på ett avtal där de förband sig till att identifiera och återlämna 36 markområden till Guarani-Kaiowá innan 2009. Detta avtal har ännu inte infriats och i mitten av januari ockuperade medlemmar från Takwara-samhället mark som egentligen är deras.

Kort efter marken ockuperades blev Takwara-samhället attackerat av beväpnade människor och den 25 januari mottog de ett domstolsbeslut som beordrade dem att lämna marken inom 15 dagar. I ett brev till den brasilianska regeringen protesterar FIAN International och andra organisationer mot domstolsbeslutet som är en kränkning av Takwara-samhällets konstitutionella rätt till mark.

Läs mer om fallet på FIAN Internationals hemsida. Pressmeddelandet och brevet till brasilianska regeringen finns att läsa här. Vi uppmanar även engagerade att själva skicka ett brev till ansvariga myndigheter.

Senast uppdaterad: 2016-02-16

Dela:[easy-share]

Relaterat:

Nyhet

Jordbruk, livsmedelssystem och handel i fokus när civilsamh…

Nyhet

Delegation undersöker Sveriges ansvar för landgrabbing i B…

Nyhet

Ett steg närmare en FN-deklaration för småbrukares rätti…

Nyhet

Bekämpningsmedel – ett hot mot människor och mark

Nyhet

Matsuveränitet för att bekämpa nationalistiska krafter

Nyhet

Europaparlamentet står upp för urfolkets Guarani Kaiowás …

Event

Rapportrelease och After Work!

11 november

Nyhet

En vecka för framtidens mat