Det är mycket snack om AP-fonderna. Men hur funkar de egentligen och hur rör det dig? Vad gör dina pengar idag och vad har Sveriges skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter med saken att göra?

Den 17-21 oktober 2013 publicerades en serie inlägg under namnet AP-fondsskolan på FIAN Sveriges aktivistblogg. Här hittar du alla inlägg och en kort beskrivning av innehållet i var och en av lektionerna. Skolan ger dig en snabb intro till hur AP-fonderna funkar. Inläggen är tätt länkade för att du lätt ska kunna fördjupa dig och hitta källor.

AP-fondsskolan: Allt du inte visste att du borde veta om dina pensionspengar
Kursintro och upprop.

AP-fondsskolan #1: Så funkar det och därför rör det dig
Det är dina pengar! I första lektionen av AP-fondsskolan får du veta hur AP-fonderna funkar, att det är skillnad på fonder och fonder, vem som bestämmer och hur det rör dig.

AP-fondsskolan #2: Här hamnar dina pengar
Vad gör dina pensionspengar just nu? Vi följer pengarna och landar i gruvor, oljejättar, jordbruksmark och vapen. Du får också veta hur du kan kolla upp AP-fondernas investeringar.

AP-fondsskolan #3: Sveriges skyldigheter
Sverige och AP-fonderna kan inte bara borsta bort dammet från kavajen och gå vidare. Vi kikar närmare på Sveriges skyldigheter, regler som sätter avkastning framför mänskliga rättigheter och tandlösa förändringsförslag.

AP-fondsskolan #4: Det här kan du göra för #schysstapensioner
Vill du att AP-fonderna investerar våra pensionspengar med respekt för mänskliga rättigheter? I den avslutande lektionen i AP-fondsskolan får du enkla tips på vad du kan göra.